AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.18 // 4.5.2024

Ilves väänsi voiton AC Oulusta (Ilves-AC Oulu 3-2)

Kuva: Jimi Soinila

Ilves otti toisen peräkkäisen voittonsa ja sarjakauden ensimmäisen kotivoittonsa, kun AC Oulu kaatui Tammelan Stadionilla 4324 katsojan edessä maalein 3–2.

Täydellisessä kevätsäässä pelatun ottelun alussa Ilves sai heti vapaapotkun hyvältä paikalta oikealta laidalta. Jorginhon keskitys tavoitti maalin edestä Juhani Pikkaraisen, mutta puolustajan pusku nousi puolisen metriä yli maaliin. Seitsemännellä minuutilla Aapo Mäenpään avaus vapautti oikea-aikaisesti pystyyn juosseen Lauri Ala-Myllymäen etenemään oikealta puolelta. Roope Riski nousi tilanteeseen mukaan keskeltä, mutta Ala-Myllymäen keskitys ei aivan tavoittanut hyökkääjää.

Avausmaalia ei kuitenkaan tarvinnut kauan odottaa, sillä tasan kahdeksan minuutin pelin jälkeen pallo oli ensimmäistä kertaa oululaisten maalissa. Anton Popovitch tarjosi 20 metristä syötön alueen sisään Oiva Jukkolalle, joka malttoi vielä antaa yhden syötön keskelle. Roope Riski jatkoi pelivälineen yhdellä kosketuksella maaliverkkoihin ja siirsi Ilveksen 1–0-johtoon. Hienon hyökkäyksen päätteeksi syntynyt osuma oli Riskille kauden kolmas.

Maalintekijä valitettavasti loukkasi jalkaansa heti pelin jatkuttua, minkä seurauksena Ilves vaihtoi Riskin tilalle Marius Söderbäckin ja Santeri Haarala siirtyi laidalta hyökkäyksen kärkeen.

Kotijoukkueen painostus jatkui ja tuotti pian seuraavat maalipaikat. Jorginhon kova syöttö vasemmalta tavoitti takatolpalta Oiva Jukkolan, joka ei kurottamallakaan aivan onnistunut kääntämään palloa kohti maalia. Seuraavaksi Ilveksen pallonriisto 40 metrissä avasi mahdollisuuden nopeaan hyökkäykseen, jonka päätteeksi lähtenyt Haaralan laukaus painui ohi etukulmasta.

Kesken Ilveksen hyvän jakson AC Oulu iski pelin tasoihin hyvin yksinkertaisella tavalla. Toppari Liiban Abadidin pitkä avaus kaukaa omalta alueelta kohti oikeaa kulmalippua tavoitti Justin Rennicksin päätyrajalta. Hieman liikaakin aikaa saanut Rennicks lähetti lopulta keskityksen etutolppaa kohti juosseelle Ashley Coffeylle, jonka pusku upposi alakulmaan. Oulun 1–1-maali syntyi ottelun 18. minuutilla.

Avausjakson toisellekin puolikkaalle mahtui hyviä tilanteita lisäosumiin. 24. minuutilla Ilveksen hyökkäys tuotti Anton Popovitchille vetopaikan 17 metriin, mutta laukaus yli nousi yli maalin. Joona Vetelin hyvä nousu keskialueen läpi ja syöttö rangaistusalueen sisään avasi paikan Oiva Jukkolalle, jonka veto suuntautui keskelle eikä tuottanut suuria ongelmia maalivahti Calum Wardille.

Ilves sai pallon toista kertaa maaliin kulmapotkusta 45. minuutilla, mutta maaliviivalta pallon verkkoihin siirtäneen Haaralan osuma hylättiin paitsiona. Riskin ja Coffeyn maalien myötä tauolle mentiin tasatilanteessa 1–1. Ilves laukoi avausjaksolla yhdeksän kertaa, joista neljästi kohti maalia. AC Oulu puolestaan iski osuman jakson ainoasta yrityksestään.

Toisen puoliajan ensimmäiset seitsemän minuuttia sisälsivät kolme Ilveksen kulmapotkua, joista ei tullut tulosta. Toisessa päädyssä vierasjoukkueella oli hyvä vetopaikka rangaistusalueen rajalta, mutta pallo pysähtyi Juhani Pikkaraisen oikea-aikaiseen blokkiin. Ilveksen Marius Söderbäck myös pääsi etenemään keskeltä hyvälle laukaisupaikalle, mutta tämän kuti pysähtyi vastaavasti oululaispuolustajaan. Vieraiden ensimmäisessä vaihdossa Marquinhos teki tilaa Daniel Barrow'lle 59. minuutilla.

AC Oulun toinen maalia kohti suuntautunut yritys muutti lukemat 1-2:een 63. minuutilla. Omalta alueelta asti palloa kuljettaneen Justin Rennicksin yhden miehen hyökkäys päättyi kovaan matalaan laukaukseen, johon Otso Virtanen sai kätensä väliin, mutta pallo painui silti takakulmaan.

Ilves onnistuikin iskemään tasoituksen nopeasti, kun Liiban Abadid kaatoi Jorginhon rangaistusalueella ja pallo asetettiin pilkulle. Santeri Haarala laukoi pallon keskeltä sisään ja muutti lukemat 2–2:een 67. minuutilla. Peli ei kauan ehtinyt edetä, kunnes Jorginho kaadettiin jälleen alueella ja oli Ilveksen toisen rangaistuspotkun aika. Toistamiseen pallon taakse asettuneen Santeri Haaralan laukaus upposi tällä kertaa vasempaan alakulmaan ja vei Ilveksen 3–2-johtoon 70. minuutilla.

AC Oulu vaihtoi maalin jälkeen Dimitrios Metaxasin tilalle Julius Körkön. Vieraat saivat luotua pian vaihdon jälkeen hyvän hyökkäyksen, jossa Yassin Daoussi pääsi puskemaan takatolpalta, mutta pallo nousi yli maalin.

Oululaisten tasoitus oli lähellä vaihtojen jälkeen, kun Ilveksen puolustuspään virhe avasi vetopaikan Daniel Barrow'lle, jonka matala laukaus kolahti takatolppaan. Toisessa päädyssä Juhani Pikkaraisen hyvä avaus lähetti Santeri Haaralan pystyjuoksuun, mutta pienehköstä kulmasta lähtenyt laukaus ei yllättänyt maalivahti Wardia.

Lisäajalla Haaralalla oli vielä kaksi avopaikkaa. Ensimmäisessä vasemmalta puolelta läpiajoon päässyt hyökkääjä yritti vielä harhauttaa tilanteeseen mukaan juosseen puolustajan, mutta tämä onnistui katkaisemaan ja tilanne kuivui kasaan. Viimeisellä minuutilla Ilves pääsi hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Aapo Mäenpää tarjosi pallon keskelle Haaralalle, jonka haltuunoton jälkeen lähtenyt kova laukaus kajahti ylärimaan.

Tilanteiden hukkaaminen tarjosi vielä AC Oulullekin mahdollisuuden nousta pisteille. Vastahyökkäyksessä Ashley Coffey laukoi kohti taka-alakulmaa, mutta Otso Virtanen venyi torjuntaan ja Vincent Ulundu siivosi pallon kulmapotkuksi. Oululaiset eivät onnistuneet hyödyntämään viimeistä tilaisuuttaan, joten Ilves pääsi tuulettamaan 3–2-lukemin tullutta kauden ensimmäistä kotivoittoa.